12 goda skäl att börja löpträna

Att börja löpträna för med sig många fördelar. Du blir till exempel gladare, starkare, friskare, piggare - och får mer lust till sex.

Den dag du bestämmer dig för att kliva i löpskorna och på allvar börja löpträna har du vunnit en seger - både för dig själv och för omgivningen.

 

Här är 12 positiva effekter att se fram emot:

 

1. Ditt immunförsvar

Är du trött på att jämt och ständigt smittas av bakterier och virus? Då kan löpning vara lösningen. Undersökningar har visat att en halvtimmes löpning varannan dag stärker immunförsvaret så att du får bättre immunförsvar mot allt - från vårförkylningar till hjärt-kärlsjukdomar. Men överdriv inte! Tuff motion kan fungera stick i stäv mot vad man tror om kroppen inte hinner återhämta sig efter ett pass.

 

2. Ditt humör

Springer du ett par gånger i veckan kommer du att tycka mer om dig själv. Andra kommer att lägga märke till att du är mer energisk och utåtriktad. Undersökningar visar att löpare har större tålamod, är mer välbalanserade och optimistiska och tycker mer om sig själva än icke-löpare.

 

3. Du sover bättre

Du sover helt enkelt bättre efter en dag då du har varit ute och använt din kropp, rensat hjärnan och fått massor av frisk luft.

 

4. Din stressnivå

En löprunda är ren avstressning. För det första frigör kroppen endorfiner, sitt eget "avslappningsämne". För det andra är du under löprundan helt fri från störande moment - inga grannar, inga barn, inga kollegor, ingen partner, ingen tv, inga ringande telefoner... Du kan alltså koppla av fullständigt.

 

5. Sexlivet

Om du fungerar som de flesta människor gör så får ditt sexliv sig en kick när du börjar löpträna. När du springer utsöndrar kroppen avstressande ämnen. Löpning är bra för både kropp och självförtroende. Alltihop bidrar till att tända lusten - en biverkning som många idrottare kan intyga. Och det gäller också deras partner. I sexundersökningar avslöjar folk att deras partner har blivit mer attraktiva och mer på alerten sedan de har börjat löpträna.

 

6. Ny luft i lungorna

Lungorna är inte vad de har varit, i alla fall inte om du har passerat 25. Därefter försämras lungornas förmåga att uppta syre, sakta men säkert. Den utvecklingen går inte att hejda men du kan stärka lungorna ganska markant om du fyller dem rejält med frisk luft på löprundan.

 

7. Din energinivå

Energi föder energi. En löprunda stärker kroppen, klarnar hjärnan, gör dig pigg och ökar koncentrationsförmågan - alltsammans energigivande.

 

8. Du blir kreativ på jobbet

Har du det stressigt på jobbet så är förmodligen en halvtimmes löpning en bättre investering än en timmes övertidsarbete. Undersökningar tyder på att kreativiteten ökar vid motion. En snabb löprunda laddar de mentala batterierna och ger ny inspiration.

 

9. Du förbränner fett

Löpning är en av de absolut effektivaste motionsformer som finns om din ambition är att gå ner i vikt. Om du varierar träningen så att du ibland springer en snabb, kort sträcka och ibland en längre i ett något långsammare tempo är kaloriförbränningen maximal hela tiden. Tack vare variationen hinner kroppen inte anpassa sig utan bränner hela tiden maximalt antal kalorier.

 

10. Ditt hjärta

Var tredje person riskerar att dö i någon hjärtsjukdom. Men om vi rör på oss bara lite mer så sjunker risken radikalt. När du springer blir hjärtat starkare eftersom det då tvingas pumpa runt extra mycket blod i kroppen - och då faller ditt blodtryck också.


11. Du får bättre balans

När du springer är det full fart på kommunikationen mellan muskler och hjärna. Det hjälper till att utveckla nervbanorna mellan hjärna och muskler så att finmotorik och balans förbättras.

 

12. Dina leder och muskler

Varje gång som du sätter foten i marken blir muskler, skelett, ledband och senor i benen lite starkare. Skelettet blir kraftigare för att kunna klara av stötarna när foten sätts i underlaget. Senor och benhinnor förstärks för att inte brista; ledbanden blir stramare och musklerna starkare för att klara av strapatsern.

 

INFO kommer ifrån ;iform.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0